About Bunnies.. · Difficult Conditions ✿ · Grooming ✿ · Health ✿

Τι είναι το Flystrike (Myiasis) και πώς να το αποφύγετε!

Τι είναι το Flystrike (Myiasis) και πώς να το αποφύγετε!

Το Flystrike (γνωστό και ως Myiasis) είναι όταν οι μύγες γεννούν τα αυγά τους πάνω στο δέρμα του κουνελιού (συνήθως στο κάτω μέρος του σώματός τους, π.χ. οπίσθια). Τα αυγά εκκολάπτονται γρήγορα και τα σκουλήκια ανοίγουν δρόμο προς τα μέσα, μασουλώντας το δέρμα του κουνελιού. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες ώρες και να αποβεί θανατηφόρο! Θα πρέπει, λοιπόν, να ελέγχετε πολύ συχνά το κάτω μέρος του κουνελιού σας, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, αλλά και κάθε φορά που το παίρνετε αγκαλιά.

Υπάρχει στα αλήθεια ο κίνδυνος να κολλήσει Flystrike το κουνέλι μου;

Κάθε κουνέλι μπορεί να το πάθει, αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τα κουνέλια που ζουν σε βρώμικα κλουβιά, έχουν πληγές ή υγρή γούνα. Επίσης, αν το κουνέλι σας λερώνεται συχνά με ακαθαρσίες, στο πίσω μέρος του σώματός του, θα πρέπει να αλλάξετε άμεσα τη διατροφή του! Το Flystrike αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, αλλά μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Φροντίστε, λοιπόν, να διατηρείτε καθαρό και στεγνό το κλουβί του κουνελιού σας, αλλά και τη γούνα του, καθώς οι μύγες έλκονται από υγρές, ζεστές και δύσοσμες συνθήκες.

Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια;

Όπως έχω ξαναπεί, η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο! Κάθε κουνέλι, υγιές ή άρρωστο, πρέπει να ελέγχεται πάνω από 2 φορές την ημέρα, ανεξαρτήτως εποχής, για τυχόν ύπαρξης αυγών μύγας. Αυτό σημαίνει ότι ελέγχετε οπτικά όλες τις περιοχές, μεταξύ των μασχαλών, της βουβωνικής χώρας, κάτω από την ουρά, την περιοχή των γεννητικών οργάνων, τις παραμορφώσεις, τις πτυχές του δέρματος και την ουρά.

Όταν βλέπετε πως οι μύγες περιτριγυρίζουν το κλουβί του κουνελιού σας ή βγαίνουν έξω από αυτό, είναι κακό σημάδι! Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει να αποφεύγετε να αφήνετε το κουνέλι στο μπαλκόνι ή στον κήπο. Όχι μόνο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος του Flystrike αλλά και για την προστασία του από την ζεστή θερμοκρασία του Καλοκαιριού. Ωστόσο, αν το κουνέλι σας φαίνεται ανήσυχο και παρουσιάζει ενδείξεις δυσφορίας, ενώ ξέρετε πως δεν ζεσταίνεται, είναι ταϊσμένο και ποτισμένο, σηκώστε το αμέσως και ελέγξτε το!

Οι μύγες είναι απίθανο να προσελκύονται από πραγματικά υγιή ιστούς. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν οι μύγες έλκονται από υγρό δέρμα, μολυσμένη περιοχή ή από περιοχή του δέρματος που καλύπτεται από ούρα ή κόπρανα. Έτσι, τα κουνέλια με προβλήματα υγείας ή εκείνα που κρατούνται σε κακές συνθήκες, όπου το δέρμα τους είναι πιθανό να υποστεί βλάβη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Flystrike!

Τι να κάνω αν βρω αυγά ή σκουλήκια;

 1. Αφαιρέστε τα αυγά ή/και τα σκουλήκια! Σκουπίστε τα αυγά με μια καθαρή πετσέτα μίας χρήσης κι αφαιρέστε αμέσως κάθε σκουλήκι με ένα τσιμπιδάκι (με μεγάλη προσοχή). Φυσικά, θα έχετε καταφέρει να καθαρίσετε ένα μέρος του προβλήματος, δηλαδή εκείνου που βρίσκεται στην επιφάνεια. Επομένως, αναζητήστε επείγουσα κτηνιατρική φροντίδα για τα υπόλοιπα που βυθιστεί στον ιστό του δέρματος!
 2. Τα αυγά χρειάζονται μόνο λίγες ώρες για να εκκολαφθούν! Οπότε, είναι πολύ πιθανό ό,τι δεν φαινόταν το πρωί, να εμφανιστεί το βράδυ. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να το ελέγχετε 2 φορές την ημέρα!
 3. Μη βρέξετε τη γούνα του κουνελιού σας, γιατί η πληγείσα περιοχή μπορεί να χρειάζεται ξύρισμα και η υγρή γούνα θα εμποδίσει αυτή την ενέργεια. Απλώς, τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον Κτηνίατρό σας!

Το Flystrike θεωρείται μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, δυστυχώς, είναι συχνά θανατηφόρα. Η θεραπεία δεν μπορεί να περιμένει. Εντούτοις, αν η κατάσταση βρεθεί και αντιμετωπιστεί γρήγορα, το κουνέλι θα καταφέρει να αναρρώσει. Από την άλλη, τα κουνέλια που δεν έχουν καταφέρει να αναρρώσουν, υποφέρουν από πόνο και βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Φυσικά, χρειάζονται ειδικευμένη κτηνιατρική και νοσηλευτική φροντίδα.

Πώς να αποφύγετε το Flystrike!

 • Βεβαιωθείτε ότι το κουνέλι σας ακολουθεί υγιεινή διατροφή!
 • Καθαρίζετε καθημερινώς το λερωμένο σημείο του κλουβιού, όπου το κουνέλι σας ενεργείται. Να απολυμαίνετε το κλουβί του κάθε εβδομάδα!
 • Να ελέγχετε το κουνέλι σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα!
 • Κρατήστε τη γούνα του κουνελιού σας καθαρή! Ελέγξτε τη γούνα του γύρω από τον πρωκτό, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κολλημένες ακαθαρσίες. Αν η γούνα είναι λερωμένη, τραβήξτε τες απαλά ή χρησιμοποιήστε προσεκτικά ψαλίδι για να την αφαιρέσετε.
 • Μην ξεχνάτε ότι τα οικόσιτα κουνέλια διατρέχουν τόσο κίνδυνο όσο κι εκείνα του εξωτερικού χώρου!
 • Επικοινωνήστε με τον Κτηνίατρο σχετικά με προληπτικά μέτρα. Ίσως να μπορεί να σας προτείνει κάποιο ειδικό spray που να εμποδίζει την γέννηση αυγών ή απωθεί γενικότερα τις μύγες!
 • Κρεμάστε κολλητικά χαρτιά κοντά στο κλουβί (να μη μπορεί το κουνέλι σας να τα μασουλήσει), από εκείνα που προσελκύουν τις μύγες και τις κολλάνε πάνω τους!
 • Μερικά φυτά και βότανα απωθούν τις μύγες και μπορείτε να τα τοποθετήσετε μέσα σε γλάστρες ή σε κρεμαστά καλάθια (κοντά στο κλουβί αλλά μακριά από το κουνέλι σας)! Τέτοια φυτά/βότανα είναι: Βάλσαμο, Χαμομήλι, Κάνναβη, Αγριόνημα, Λεβάντα, Μούρο, Δεντρολίβανο, Μέντα, Σατανίνα, Βασιλικός.

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s